Shaloff Residence

This is an example of what can be done with a typical development bi-level home when the client is willing to think outside the box.

The program here was to retrofit and modernize the 1960's era kitchen, and to introduce as much natural light as possible. The client also wanted a more open and spacious feeling throughout the living areas. The original home was the usual series of separate rooms, each of which had inadequate space and light.

The solution involved removal of the wall between the kitchen and dining room, and a reconfiguration of the spaces. We then removed the flat eight foot high ceiling, insulated the roof with a high R value insulation, installed skylights, new windows and introduced the exposed tie-beams which serve to hold the building together in the absence of ceiling joists. Each tie-beam with its associated double rafter creates a truss, thereby eliminating the need for a structural ceiling. The partitions rise to various heights, but most do not reach the new sloping ceilings. This provides a sense of spatial continuity while allowing borrowed light to pour into the north facing kitchen from the well lit living room. With the addition of the elemental light fixtures, and lights on top of the tie-beams, the space has a very pleasant feel at any time of day while maintaining a comfortable sense of space and scale.